2016, 7 Oktober, Vrijdag om 20:00

Trio Romancero
Spaanse Passie en het Roelandslied


Romancero

Vrijdag belooft Romancero, met Mirjam Wesselink de Barrientos (sopraan), Michael Benedik (gitaar) en Rodrigo Barrientos (percussie en voordracht), het Boterkerkje van Oirschot in vuur en vlam te zetten. Legendarische liederen van de Spaanse dichter Federico García Lorca zullen dan uiteindelijk uitmonden in het heldhaftige Roelandslied. Het pad leidt hierbij langs pieken en dalen van bewogen hartstocht, opzwepende ritmiek, innerlijke verstilling en smart. Het concert zal worden geopend door een voordracht van de jeugdige harpiste Meike Moers (12 jaar). Een nieuwe formule van Oirschot Muziek om de jeugd te betrekken bij klassieke muziek.

“Andalusië was volledig aanwezig met alle warmte die deze muziek kan overbrengen”, zo sprak het Franse toonaangevend muziekblad “Opmuda”, over het concert dat Romancero daar begin mei gaf in de regio Avignon. Maar Romancero houdt zich niet alleen bezig met Spaanse componisten, ook de romances van de lage landen zijn een geliefd thema. In 2015 kwam de CD “Het lied van Roelant” uit met hierop naast Spaanse werken ook het middelnederlandse Roelandslied. Niet zo’n wonderlijke combinatie als je weet dat Roelant, elite-ridder van Karel de Grote, tijdens de veldslag bij het Spaanse Roncesvalles in de strijd heldhaftig aan zijn einde kwam. Van het Roelandslied zijn door de eeuwen heen slechts enkele muziekfragmenten bewaard gebleven. Mirjam, de zangeres van het trio, heeft deze muzikale overlevering bewerkt tot het opzwepende theatrale muziekspektakel dat op die avond te horen zal zijn.

Weest allen welkom en geniet met een glaasje wijn, fris of Sangría van een avondje cultuur in het hart van Oirschot. En kinderen en jongeren welkom!

Het concert vindt plaats op vrijdag 7 oktober a.s.
in het Boterkerkje, Vrijthof 3 in Oirschot, om 20:00 uur.
Entree scholieren gratis, overige bezoekers €15,–.
De kassa gaat open om 19:15 uur.
Gezien het aantal plaatsen is reserveren aanbevolen:
myra@oirschot-muziek.nl

Trio Romancero

Sopraan Mirjam Wesselink de Barrientos legde zich toe op de vertolking van Spaanstalige liederen en het Italiaanse “Bel Canto” repertoire, muziek met welke zij van jongs af aan vertrouwd was en waarmee zij meerdere malen optrad in het Concertgebouw van Amsterdam. Zij studeerde zang aan het Utrechts conservatorium waar zij in de gelegenheid werd gesteld om haar repertoire te verbreden met eigen composities en arrangementen, iets wat haar in haar latere projecten goed van pas zou komen.

Gitarist Michael Benedik studeerde klassiek gitaar aan de Musikhochschule van Dortmund en aan het conservatorium van Utrecht. Als solist verzorgde hij optredens in Vredenburg, de American Church van Parijs, het Bastadfestival (Zweden), Siena en Vuelva. Ook verzorgde hij optredens met gitaristen als Eric Vaarzon Morel en Martin Kaay. Voor meerdere theaterproducties schreef hij de muziek (vaak door flamenco geïnspireerd) die hij tevens uitvoert.

Rodrigo Barrientos is als percussionist van oude muziek ensembles actief in festivals en projecten in onder meer Duitsland, Utrecht en Amsterdam. Als producent verzorgt hij klassieke CD producties van musici om hem heen en in opdracht van derden. Als organisator is hij mede oprichter van het muziek productie-huis Barav Music waar hij thematische programma’s en projecten voor grote en kleine podia in binnen en buitenland uitwerkt.